Myynnin hyvittäminen

Myyntirivien korjaaminen hyvittämällä

Musterista ei voi poistaa myyntejä, vaan ylimääräisten tai muuten virheellisten myyntirivien mitätöiminen tapahtuu hyvittämällä. Näin kaikista myyntitapahtumista jää jälki järjestelmään.

Hyvittäminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Valitse valikosta tapahtumat -> myyntitapahtumat.
  2. Hae oikea myyntitapahtuma.
  3. Klikkaa valikko auki myynnin viereisestä painikkeesta.
  4. Valitse hyvitä suoritteita tai muokkaa alennuksia.
  5. Hyvitä osa myyntiriveistä klikkaamalla punaista nuolipainiketta kunkin rivin kohdalta, tai koko tapahtuma hyvitä koko tapahtuma-painikkeesta.
  6. Tarkista hyvitysrivien oikeellisuus.
  7. Valitse hyvitykseen käytettävä maksutapa.
  8. Tallenna tapahtuma hyväksy muutokset-painikkeesta.

Myyntiraportti

Hyvityspäivä

Muster merkitsee hyvitystapahtuman automaattisesti sille päivälle milloin hyvitys tehdään – ei myyntitapahtuman luontipäivälle. Hyvitystapahtuman luomisen jälkeen sen päivämäärän muokkaaminen on mahdollista myyntitapahtuman ”hallinnoi maksurivejä” -toiminnon kautta. Maksurivien hallinnoiminen vaatii ylläpitäjän käyttöoikeudet.

Hyvitys kumoaa alkuperäisen myynnin

Hyvitystapahtuma aiheuttaa myyntiraportille miinusmerkkisen myyntirivin valitulla maksutavalla. Ole siis tarkkana, että hyvität myynnin sen alkuperäisellä maksutavalla, tai tee eri maksutavalla suoritetusta hyvityksestä riittävä selvitys aseman myyntiraportteja seuraavalle henkilölle.

Hyvittäminen mitätöi myyntitapahtumalla myytyjen suoritteiden lukumäärän. Myös katsastussuoritteet nollaantuvat, vaikka myyntitapahtumaan liittyisi katsastustapahtuma jota ei poisteta hyvityksen yhteydessä.

Erilaiset maksutavat ja myyntien hyvittäminen

Maksu jälkikäteen

Myynnin maksutavaksi on merkitty maksu jälkikäteen, mutta syystä tai toisesta siitä ei peritäkään maksua. Kuinka myynnin voi hyvittää?

  • Myynti tulee ensin ottaa vastaan jollain maksutavalla. Tämän jälkeen hyvitetään myynti normaalisti. Käytä hyvitystapana samaa maksutapaa mikä valittiin aiemmin.

Maksukortti

Maksukorttihyvitys voidaan tehdä vain, jos hyvitettävä summa vastaa alkuperäisen korttimaksun summaa. Osahyvitykset eivät ole mahdollisia maksukortille.

Verifonen maksupäätteellä myynti peruutetaan hyvittämisen sijaan. Maksukorttia ei laiteta korttipäätteeseen peruutusta tehdessä. Maksu tulee peruuttaa saman päivän aikana ennen päivänpäätösraportin ajoa. Tarkempi ohje maksun peruuttamiseen löytyy Korttimaksun peruuttaminen Verifone Yomani -maksupäätteellä -ohjeesta.

Verkkomaksu

Verkkomaksu-maksutapaa ei voi käyttää hyvittämiseen, vaan hyvitystavaksi tulee valita käteinen tai tilisiirto. Tilisiirto-maksutavan käyttäminen hyvitystapana on merkintätapa, jolla hyvitystapahtuma saadaan merkittyä myyntitapahtumiin – raha ei automaattisesti siirry asiakkaalle. Rahan siirtäminen asiakkaalle tulee tehdä manuaalisesti pankin kautta tilisiirtona, tai verkkomaksujärjestelmän kautta palautuksena.